Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013


ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗΣ...ΣΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ



  Παρακολουθώντας σήμερα (30-1-2013) το μεσημέρι μία ενημερωτική εκπομπή ευειδούς κυρίας, είδα μία σχετική έρευνα για ένα θέμα που καιρό τώρα στριφογυρνούσε στο μυαλό μου. Το θέμα αυτό είχε αποκρυσταλλωθεί μέσα μου και από αυτό προήλθε ο τίτλος του σχετικού γραπτού.

   Το περί ου ο λόγος, λοιπόν, θέμα σχετίζεται με την αδιαφορία της νεολαίας και κατά κύριο λόγο της μαθητιώσας για την απόκτηση γνώσης και γενικότερα παιδείας. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την προρρηθείσα έρευνα, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή αναφερόταν στη διαπίστωση εκπαιδευτικών σε σχολεία, σχετικά με τη μείωση της σχολικής απόδοσης των μαθητών. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι μεγάλη μερίδα σχετικά καλών μαθητών, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχασε το ενδιαφέρον της για το διάβασμα και κατά συνέπεια έπεσε η σχολική απόδοσή της.

   Σε άλλες συνθήκες, προσωπικά μιλώντας, δεν θα έδινα καθόλου βάση σε τέτοιου είδους έρευνες και "αριθμολαγνείες", οι οποίες γεμίζουν τις δημοσιογραφικές στήλες και οι οποίες μιλάνε για αποδόσεις των μαθητών σαν να αναφέρονται σε αποδόσεις αγώνων στοιχήματος! Ωστόσο, πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα και τη διαπίστωση αυτής διέκρινα αίτια που εδράζονται σε ιδεολογικές βάσεις.

    Οι ιδεολογικές αυτές βάσεις της αδιαφορίας της νεολαίας για καταβολή κόπου, ένεκα της γνώσης και της παιδείας ερείδονται επί κοινωνιολογικών παρατηρήσεων. Τουτέστιν, οι ηλικιακές ομάδες των νέων από 15 έως 18 και από 19 έως 25 ετών παρατηρώντας τις μεγαλύτερες γενιές που κυμαίνονται ηλικιακά από το 26ο έως το 40ο έτος, υποβάλλουν στους εαυτούς τους, πρώτα και κατόπιν στους άλλους ένα αφοπλιστικό ερώτημα: " οι μεγαλύτερες γενιές που κοπίασαν για γνώση, τί κατάλαβαν από επαγγελματικής και οικονομικής απόψεως;"

     Το ως άνω ερώτημα  είναι όντως αφοπλιστικό και μπορεί, κάλλιστα, να παίξει το ρόλο του ιδεολογικού ινστρούχτορα (sic), κατά τους κοινωνικούς αγωνιστές, ώστε, πλέον, να καθιερωθεί η ιδεολογική αδιαφορία των νέων για μόρφωση γενικά. Έτσι,πλέον, παρατηρείται μία ουσιώδης διαφορά, ένα πέρασμα από την αδιαφορία που επιδείκνυαν,μέχρι πρότινος, οι νέοι για απόκτηση μόρφωσης και η οποία εδράζονταν στην καλοπέραση της εποχής στην αδιαφορία για μόρφωση, λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων. Το χείριστο στην όλη υπόθεση είναι, τελικά, ότι πέρα από την αδιαφορία για την απόκτηση επαγγελματικής γνώσης, οι νέοι θα αδιαφορούν και για την απόκτηση παιδείας, ακόμη ακόμη και για την καθημερινή τους πληροφόρηση, σχετικά με τα πανελλαδικά και παγκόσμια τεκταινόμενα! Στο τέλος, βλέπω την πλειοψηφία των νέων να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή μόνο "για να ποτίσει τις ντομάτες στο farmville"! 
Καλωσήλθατε "στη νέα εποχή της ιδεολογικής απληροφόρησης και αμορφωσιάς"!


                                                                                                         -Innerland-
                                                                                                         30-01-2013
                                                                                                       + Ημέρα εορτής των 
                                                                                                     τριών Μεγάλων και Αγίων
                                                                                                     Ιεραρχών,προστατών της 
                                                                                                    παιδείας και των γραμμάτων
                                                      
            

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013



Η εξέγερση των ζώων



   Κάνοντας κανείς μία γρήγορη ανασκόπηση τα τρία (σχεδόν) προηγούμενα έτη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, τί διαπιστώνει; Κινδυνολογίες για πτώχευση της χώρας, διαπιστώσεις ελληνικής διαφθοράς, αναφορές "σε οικονομικούς τιτανικούς", ψήφιση μνημονίων, πτώση βιοτικού επιπέδου , αυτοκτονίες και περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου!

   Στον  αντίποδα αυτής της ρεαλιστικής (δυστυχώς) αποτίμησης βρίσκονται "οι ψευδεπίγραφες προβλέψεις" των κυβερνώντων περί επερχόμενης ανάπτυξης της χώρας και εξόδου από την παρούσα δεινή κατάσταση.

   Εντάξει, οι περισσότεροι εξ' ημών θα παρομοιάσουμε αυτήν την τακτική με τη γνωστή μέθοδο "του καρότου και του μαστιγίου" που ακολουθείται στα υπομονετικά τετράποδα υποζύγια και συγκεκριμένα στα γαϊδουράκια. Εξάλλου, πλειστάκις, έχουμε ακούσει από τους "εθνικούς μας υποβολείς" (βλέπε ΜΜΕ) ότι αυτήν η τακτική ακολουθείται από τη γερμανική κυβέρνηση ως προς τον Ελληνικό λαό και φυσικά ως προς "την άμοιρη" και "ανεύθυνη" για τα δεινά μας "ελληνική κυβέρνηση", η οποία ίσα-ίσα κάνει ό,τι μπορεί για να αποσοβήσει τον κίνδυνο του εθνικού ολέθρου.
       
  Εκείνο, όμως, πραγματικά, που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι η ως άνω αναφερόμενη τακτική "του καρότου και του μαστιγίου" απευθύνεται , πρωτίστως, σε ζώα! Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, απευθύνεται σε τετράποδα υποζύγια των οποίων η κύρια (ίσως και η μοναδική) αρετή είναι η υπομονή. Τώρα, πως αυτά τα κατά τ' άλλα συμπαθή τετράποδα παρομοιάζονται με κυβέρνηση ανθρώπων και "με κυρίαρχο λαό" είναι ένα εύλογο ερώτημα που ίσως η απάντησή του εδράζεται σε αρχέγονα κατάλοιπα "ζωομορφισμού" στους ανθρώπους ή "ανθρωπομορφισμού" στα ζώα!

   Πάντως, σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος κάνει μία ενδελεχή αναδρομή  και αναλογιστεί, εν προκειμένω, το πως διήγε αυτός, συγκεκριμένα, στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, τον προσωπικό του βίο, μάλλον, θα καταλήξει να δεχτεί ως απάντηση στα ανωτέρω εύλογο ερώτημα "το ζωομορφισμό" των ανθρώπων και εν προκειμένω των νεοελλήνων (βλέπε περίοδο ,μεταπολίτευσης και μετά). Και τούτο , διότι οι περισσότεροι εξ' ημών τί έχουν να θυμούνται από τον πρότερο "βίο άνεσης", κατά τα χρόνια της "προηγούμενης χρυσής δεκαετίας", πάρεξ ενασχολήσεις με κάθε είδους καλοπέραση (σεξ, μπουζούκια, λούσα, ταξίδια, ομάδες αθλητικές);

   Και το ερώτημα είναι ότι, αφού αποκτηνωθήκαμε σε μέρες ευημερίας (υποτίθεται οικονομικής, αλλά και άλλης μορφής-κοινωνικής, πολιτισμικής) δεν θα αποκτηνωθούμε σε μέρες δυσπραγίας και καθολικής δυστυχίας;

   Όσον αφορά στην μόνιμη επωδό όλων μας για αντιμετώπιση της παρούσας τραγικής κατάστασης που είναι η εξέγερση, κι αυτή, δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι θα έχει αποκτηνωμένη μορφή, μοιάζοντας με "εξέγερση των ζώων"!


                                                                                                                           -Innerland-