Κυριακή 20 Μαΐου 2018

 
 "NA ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ"
 Ευχή για νέο άνθρωπο στο νέο χρόνο:
¨Να περνάτε καλά"!
 Η ευχή-προτροπή μοιάζει ν'απευθύνεται σε συνταξιούχους και είναι ακριβώς το αντίθετο.
 Σύγχρονη, μοντέρνα ευχή είναι του καιρού μας, για νέους και σημερινά παιδιά.
 Στην πραγματικότητα ,όμως, είναι πολύ παλιά και μαζί η πιο ανεδαφική και άδικη ευχή.
 Σύντομη επαλήθευση μπορεί να βρούμε σε τρεις λόγους:

 Πολύ παλιά
 Στο βιβλίο του προφήτη Ησαϊα,γραμμένο δύο χιλιάδες  οκτακόσια χρόνια πριν από σήμερα, περιγράφεται η κατάσταση του καιρού του με μία φράση που είπαν τότε οι σύγχρονοί του και έμεινε στην καθημερινή κουβέντα των ανθρώπων μέχρι σήμερα: ¨Φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν¨.
Μοιάζει η φράση ανέμελη, ανάλαφρη.Ευχή- προτροπή για να χαρούμε τη ζωή που είναι σύντομη. Να περνάτε καλά, που λένε οι σημερινοί.
 Βαθύτερα όμως η φράση αυτή μπορεί να κρύβει απόρριψει για τη ζωή, να φανερώνει μια, έστω κρυμμένη, ασυνείδητη απελπισία.

 Ανεδαφική
  Να περνάμε καλά!
Που;στη σύγχρονη καθημερινότητα;Στα καμμένα μας δάση, στα ερημωμένα χωριά μας;Στις μολυσμένες πλατείες της πόλης μας;Στα απελπισμένα πρόσωπα των ανέργων συμπολιτών μας;Στην πολύβουη θλίψη, στην τραγική βία των δρόμων μας;Στη μοναξιά της πολυκατοικίας μας;Στην ανιαρή καφετέρια της γειτονιάς μας;
 Πόσοι μπορούν να περνάνε καλά στο σύγχρονο κόσμο;
 Κι ακόμη πόσο και για πόσο καιρό μας φτάνει να περνάμε, έστω εμείς,καλά;Πόσο αντέχεται η δυστυχία να ευτυχείς μόνος;Πόσο γίνεται να μένουμε ξεγελασμένοι ,εξαπατημένοι;

 Άδικη
  "Να περνάτε καλά".
 Μία ευχή - προτροπή πάνω απ' όλα άδικη και μάλιστα για νέο άνθρωπο.
  Φανερώνει μία ζωή φτηνή που δεν σου κοστίζει τίποτε, δεν υπόσχεται τίποτε, δεν στοχεύει σε τίποτε, παρά μόνο σ΄αυτή τη φρικτή, εφήμερη "καλοπέραση".
  Μία ευχή για πλαδαρή επιβίωση.
  Κανένα όραμα, καμία προοπτική, καμία θυσία. Κανένα ιδανικό και πιο πολύ κανένα μέλλον.Αυτά θέλουν ορμή, γενναιότητα και απόφαση για απέραντο κόπο, που δεν προβλέπει η σημερινή ευχή:"Να περνάτε καλά".

 Στην αρχή του καινούργιου χρόνου θέλω να φύγω, να ξεφύγω από το παλαιομοδίτικο, το ανεδαφικό και το άδικο που γέμισαν το σύγχρονο κόσμο. Θέλω να ζήσω, να χαρώ τη ζωή μου. Όνειρα θέλω, δρόμο για να πάω μακρύτερα, ορίζοντα ανοιχτό να κοιτάξω ψηλότερα. Ν' αγγίξει λίγο η ψυχή μου αυτά που υποσχέθηκε ο Χριστός, τα μόνα αντάξια για τον άνθρωπο.
  Γιατί δεν είναι αντάξιο για τον άνθρωπο το να περάσει καλά σ' αυτό τον κόσμο.
  Στον κόσμο θα δοκιμάσει αναπόφευκτα πόνο και κόπο. Θα σηκώσει σταυρό. Αυτή είναι η αλήθεια,που ο Χριστός δεν την έκρυψε από τον άνθρωπο. Αλλά και τον βεβαίωσε πώς μόνο ακολουθώντας αυτό το δρόμο θα κερδίσει τη ζωή. Θ' αγγίξει η ψυχή μας απ΄αυτόν τον κόσμο την πιο μεγάλη ευτυχία για τον άνθρωπο, τη γνώση του Θεού και την απέραντη χαρά της μοναδικής δικής Του αγάπης. Θ' αγγίξει την ελευθερία του αληθινού και του αιώνιου.
  Αυτή είναι η πιο αντάξια ευχή για νέο άνθρωπο στο νέο χρόνο.
  Όχι "να περνάτε καλά".
  Να ξεπερνάτε τα καθημερινά για τα αιώνια.

                   
          Απόσπασμα από το βιβλίο της Αικατερίνης Ι. Γούναρη : "Η πάλη με το Χρόνο", 
          εκδόσεις αδελφότητος Θεολόγων "Ο Σωτήρ"                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου