Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015



"H ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ"

Παρουσίαση

Το πρόβλημα των σχέσεων ανάμεσα στην κουλτούρα (culture) και τον πολιτισμό (civilisation) είναι το πιο οξύ πρόβλημα αυτής της ιστορικής ώρας που ζούμε. Είναι καθαυτό το πρόβλημα της τύχης που μας αναμένει. Ωστόσο τίποτα δεν εκφράζει τον άνθρωπο όσο η μοίρα του. Οι εποχές κρίσεων και ιστορικών καταστροφών προκαλούν έναν σοβαρό έλεγχο της ιστορικής μοίρας των εθνών και της κουλτούρας των. Ο δείκτης του ρολογιού που δείχνει την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας σημαδεύει την προσέγγιση της μοιραίας ώρας, της ώρας του λυκόφωτος που πέφτει. Είναι η ώρα που ανάβουν φωτιές όταν η νύχτα πλησιάζει. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)



Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE DESTIN DE LA CULTURE
ΕκδότηςΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ/ΕΥΘΥΝΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 1992
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις20x13
ΠρόλογοςΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜετάφρασηΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ





                             BERDYAEV NIKOLAI

"ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ"



Παρουσίαση

Διαχρονικός ο Ρώσος φιλόσοφος Ν. Μπερντιάεφ· οι επισημάνσεις του, «Για την αξία του Χριστιανισμού και την απαξία των χριστιανών», στις αρχές του 20ου αιώνος, παραμένουν και στις ημέρες μας επίκαιρες. Τα σφάλματα των χριστιανών, κληρικών ή λαϊκών, ατομικά και συλλογικά, ως ανεξόφλητα γραμμάτια, επιδεικνύονται κάθε φορά που οι εθελοτυφλούντες κατήγοροι του Χριστιανισμού, επιχειρούν να μειώσουν και να απαξιώσουν την ίδια την αλήθεια του Χριστού. Αναμφιβόλως τα σκάνδαλα δυσφημίζουν τον Χριστιανισμό και κρατούν πολλούς μακριά του. Όμως εκείνα είναι άραγε που εμπόδισαν την εφαρμογή του Χριστιανισμού στον κόσμο; Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια απάντηση. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)
Λεπτομέρειες
ISBN139789603155935
ΕκδότηςΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων88
Διαστάσεις19x12
ΠρόλογοςΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΜετάφρασηΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ


 
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Μπερντιάγιεφ γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1874 στο Κίεβο. Το 1894 έγινε δεκτός στην Σχολή Ευελπίδων του Κιέβου. Ωστόσο, το περιβάλλον της στρατιωτικής σχολής δεν ενέπνευσε τον ανήσυχο νεαρό και έτσι την εγκαταλείπει και εγγράφεται στην Σχολή Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου "Άγιος Βλαδίμηρος" του Κιέβου. Η συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα καταλήγει στην σύλληψή του το 1898, την προφυλάκισή του για ένα μήνα, την δίκη, την καταδίκη και την εξορία του στην Βολογκντά για το διάστημα 1901-1902. Την εποχή εκείνη ήταν ήδη γνωστός ως μαρξιστής και ως ο συγγραφέας του άρθρου "Α. Φ. Λάνγκε και η κριτική φιλοσοφία σε σχέση με τον σοσιαλισμό", το οποίο ο Κάουτσκι είχε δημοσιεύσει στο επίσημο όργανο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος "Νέα Εποχή".
Το διάστημα 1905-1906 από κοινού με τον Σ. Ν. Μπουλγκάκοφ ο Μπερντιάγιεφ αναλαμβάνει επικεφαλής του περιοδικού "Ζητήματα Ζωής". Το ταξίδι του στο Παρίσι τον χειμώνα του 1907-1908 και η στενή του φιλία με τον Μερεζκόφσκι και τον κύκλο του τον ωθούν να στραφεί προς την Ορθοδοξία. Επιστρέφοντας στη Ρωσία εγκαθίσταται στη Μόσχα, γίνεται μέλος ενός κύκλου φιλοσόφων, οι οποίοι συσπειρώνται γύρω από τον εκδοτικό οίκο "Δρόμος" και λαμβάνει ενεργό μέρος στην ίδρυση και λειτουργία της θρησκευτικής και φιλοσοφικής εταιρείας στην μνήμη του Βλαδίμηρου Σολοβιόφ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των αναζητήσεων είναι ένα από τα κορυφαία του έργα, "Η φιλοσοφία της ελευθερίας", το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας το 1911.
Το 1918 ιδρύει την Ελεύθερη Ακαδημία Πνευματικού Πολιτισμού ενώ παράλληλα γράφει το βιβλίο του "Η φιλοσοφία της ανισότητας", το οποίο κυκλοφόρησε στο Βερολίνο το 1923. Το 1920 εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Ιστορικο-Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Το 1921 συλλαμβάνεται για την υπόθεση του επονομαζόμενου "κέντρου τακτικής", αλλά απελευθερώνεται. Το καλοκαίρι του 1922 συλλαμβάνεται και πάλι, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς απελαύνεται από την Ε.Σ.Σ.Δ. Τα επόμενα δύο χρόνια, 1922-24 ζει στο Βερολίνο, απ' όπου η φήμη του εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και κυρίως ο πόλεμος μεταξύ της χιτλερικής Γερμανίας και της Ε.Σ.Σ.Δ., προκάλεσε μια όξυνση των πατριωτικών συναισθημάτων του μεγάλου αυτού Ρώσου στοχαστή. Το πρώτο μεταπολεμικό του βιβλίο "Η ρωσική ιδέα", που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1946, ήταν αφιερωμένη στον αναστοχασμό της ιστορίας της Ρωσικής επανάστασης.
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Μπερντιάγιεφ πέθανε δουλεύοντας στο γραφείο του, στο σπίτι του λίγο έξω από το Παρίσι, στις 23 Μαρτίου 1948.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου