Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΟΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ
(Αγιοταφίτες μοναχοί)



Ευαγγέλιο Κυριακής: Ιωάν. δ΄ 5-42
Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, ἔρχεται ὁ Ἰησοῦς εἰς πόλιν τῆς Σαμαρείας λεγομένην Συχάρ, πλησίον τοῦ χωρίου ὃ ἔδωκεν  Ἰακὼβ  Ἰωσὴφ τῷ υἱῷ αὐτοῦ· 6 ἦν δὲ ἐκεῖ πηγὴ τοῦ  Ἰακώβ. ὁ οὖν  Ἰησοῦς κεκοπιακὼς ἐκ τῆς ὁδοιπορίας ἐκαθέζετο οὕτως ἐπὶ τῇ πηγῇ· ὥρα ἦν ὡσεὶ ἕκτη. 7 ἔρχεται γυνὴ ἐκ τῆς Σαμαρείας ἀντλῆσαι ὕδωρ....

 Κυριακή της Σαμαρείτιδος σήμερα, 10 Μαϊου του σωτηρίου έτους 2015 και κατά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ο νους μου πηγαίνει στην πόλη Συχάρ της Παλαιστίνης, στην αρχαία Σαμάρεια! Είναι πράγματι εκπληκτικό, ευλογία Θεού, να έχεις επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους και κατά την ανάγνωση του Ευαγγελίου να θυμάσαι τα μέρη εκείνα, όπου πάτησε ο Κύριος και  δίδαξε! Ξέρεις , πλέον, άπαξ δια παντός, ότι όσα εξιστορούνται στο Ευαγγέλιο είναι αλήθεια! Λόγου χάρη , λέγεται στα ιερά κείμενα ότι "ανάβηθι Ιησούς εις Ιεροσόλυμα" και ξέρεις ότι είναι όντως έτσι, γιατί τα Ιεροσόλυμα είναι σε οροπέδιο! Αναφέρεται, επίσης, η λίμνη της Γεννησαρέτ ως θάλασσα, γιατί όντως είναι μεγάλη λίμνη και μοιάζει σαν θάλασσα! Ανατριχιάζεις ενθυμούμενος, κατά την ακρόαση του Ευαγγελίου, το φρέαρ του Ιακώβ, το λεγόμενο και "παρθένο μνημείο", γιατί αφενός εκεί κάθησε ο Θεός των πάντων και γιατί στέκει εκεί χιλιάδες χρόνια!
   
 Αναρωτήθηκε , όμως, κανείς αν θα μπορούσε να δει αυτά τα τεράστια χριστιανικά μνημεία, εάν δεν τα φύλατταν οι σπουδαίοι Αγιοταφίτες μοναχοί; Τί θα γινόταν αν τα' χαν Εβραίοι ή Παλασταίνιοι κι αν σε αυτά δεν κυμάτιζε η Ελληνική σημαία; Αυτά τα εναγώνια ερωτήματα "νοιώθει στο πετσί του" κάθε προσκυνητής των Αγίων Τόπων που βλέπει από κοντά τους κόπους, τις απειλές της ζωής τους και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατάνε Χριστιανικά  πάνω απ' όλα, αλλά και Ελληνικά αυτά τα κορυφαία μνημεία οι αγιοταφίτες μοναχοί!

 Λόγω της ημέρας,  η σκέψη μου τρέχει στο φρέαρ του Ιακώβ, στη Παλαιστινιακή, πλέον, πόλη Συχάρ! Εκεί, στην καρδιά του κράτους της Παλαιστίνης, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα Ραμάλα, εκεί που κατά τις οδικές επιγραφές "απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε Ισραηλινούς πολίτες"! Σε αυτήν την πόλη,λοιπόν,βρίσκεται το πηγάδι του Ιακώβ, όπου συνάντησε ο Χριστός τη Σαμαρείτιδα και είχαν εκείνο τον εκπληκτικό θεολογικό διάλογο για το που πρέπει να λατρεύεται ο Θεός.Σε αυτό το προσκύνημα μαρτύρησε το 1979 ο άγιος Φιλούμενος από φανατικούς σιωνιστές που εποφθαλμιούσαν το ίδιο το προσκύνημα! Στην περίλαμπρη εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που περικλείει το πηγάδι του Ιακώβ, βρίσκεται τώρα, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή μαχητές Αγιοταφίτες, ο γέροντας Ιουστίνος!

  Ο γέροντας Ιουστίνος, πέρασε πάρα πολλά για να κρατήσει ζωντανό, μα πάνω απ' όλα Ελληνορθόδοξο το προσκύνημα! Επέζησε από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του!Αντιστάθηκε στο σιωνιστή δολοφόνο του Αγίου Φιλουμένου, ο οποίος, θρασύτατα, ως γνήσιος σιωνιστής, γύρισε στον τόπο του εγκλήματος για να αποτελειώσει και  το γέροντα Ιουστίνο! Όμως, ο θαρραλέος γέροντας, ως "λέοντας" πάλεψε μαζί του και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει και να τον κάνει να ομολογήσει για τη δολοφονία του Αγίου.
Κι ο άγιος δεν τον άφησε,όμως έτσι! Κατά τον πόλεμο της πρώτης Ιντιφάντα , όταν ρουκέτες έπεφταν στη Σαμάρεια, ο άγιος Φιλούμενος εμφανίστηκε στην σκεπή της Αγίας Φωτεινής κι έδιωξε τις ισραηλινές βόμβες , σώζοντας το γέροντα Ιουστίνο.
Αξιοθαύμαστες, όμως, ήταν και οι ανθρωπιστικές ενέργειες του γέροντα Ιουστίνου, ο οποίος κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο περιμάζεψε τους Παλαιστίνιους κατοίκους και τους έθρεψε! Μάλιστα, ήταν τόσο σημαντική η συνδρομή του, που ο ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ ήρθε στη Σαμάρεια για να του απονείμει μετάλλιο. Ωστόσο, ο γέροντας Ιουστίνος, ως γνήσιος ταπεινός μαθητής του Κυρίου δεν ζήτησε τιμές! Το μόνο που ζήτησε ήταν άδεια για να κτίσει περικαλλή ναό πάνω από το πηγάδι του Ιακώβ, ώστε να προστατεύσει το προσκύνημα, όπερ και εγένετο, κατόπιν αδείας του Αραφάτ. Γι αυτό το λόγο , ο γέροντας δεν ξέχασε τον ευεργέτη του ναού της Αγίας Φωτεινής και μέσα στο αρχονταρίκι του μοναστηριού έχει,ακόμη και τώρα το κάδρο του Αραφάτ!

  Παρολαυτά, αυτοί που ξέχασαν τον ηρωικό γέροντα Ιουστίνο, ήταν μερικοί αγνώμονες Παλαστίνιοι ντόπιοι, οι οποίοι λειτουργούντες "ως αχάριστοι Ιούδες", πρόδωσαν πολλές φορές την εμπιστοσύνη που τους έδειξε και την βοήθεια που τους παρείχε ο γέροντας και είτε αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν , είτε τον απείλησαν με όπλο!
Τελευταίο , δυστυχώς, θλιβερό γεγονός αυτής της αχάριστης και ποταπής συμπεριφοράς ήταν η απειλή που δέχτηκε ο γέροντας Ιουστίνος την Τετάρτη του Πάσχα, 15-04-2015!
Αλγεινή, εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός  πως ούτε ένα χριστιανικό ιστολογιο ή ιστοσελίδα δεν ανέφερε το γεγονός αυτό, ενώ η περίπτωση αναφοράς του γεγονότος από τηλεόραση ή εφημερίδες ούτε για αστείο δεν μπορεί να αναφερθεί!

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως πρέπει όλοι να δείξουμε έμπρακτα τη βοήθεια μας στου Αγιοταφίτες μοναχούς, "τους σιδερένιους φύλακες  της πίστεως μας" , είτε στέλνοντας χρήματα,είτε υλικά αγαθά, είτε γνωστοποιώντας και καταγγέλλοντας  τις απειλές που αυτοί δέχονται από Ισραηλινούς ή Παλαιστινίους!

Υγ: Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στους "σιδερένιους φύλακες της Αγίας ημών Πίστεως ": στο γέροντα Ιουστίνο του φρέατος του Ιακώβ, στο γέροντα Ιγνάτιο της μονής των Ποιμένων (Μπετσαχούρ) της Βηθλεέμ, στο ηρωικό γέροντα Ιερόθεο Σηφάκη της μονής Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου με τις 12 απόπειρες αυτοκτονίας εναντίον του από Παλαιστινίους, στους γέροντες του σημαντικότερου μοναστηριού στον κόσμου, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και σε όλους τους Αγιοταφίτες.

Οι άνθρωποι μπορεί να τους ξεχνούν, αλλά ο πανάγαθος Θεός ποτέ+

+Χριστός Ανέστη+
                                                                       - Innerland-
                                                                                                    10-05-2015
                                                                                           Κυριακή της Σαμαρείτιδος
                                         
Άγιος νεομάρτυρας Φιλούμενος


γέροντας Ιουστίνος

φρέαρ του Ιακώβ

https://www.youtube.com/watch?v=CuMTATARuY8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου