Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012




Όχι άλλα δανεικά, αλλά ιδανικά

  Αρθρογράφος της «Εστίας» έγραψε σε κείμενό του και τούτη την κουβέντα, αναφερόμενος στο μεγάλο θέμα της παγκόσμιας και ειδικότερα της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Μεγάλο το πρόβλημα της εξόφλησης των δισεκατομμυρίων που χρωστά η Ελλάδα. Ζήσαμε τα τελευταία χρόνια σαν μαχαραγιάδες! Αλλά…με δανεικά! «Ζήσαμε  έγραψε, με δανεικά, χωρίς ιδανικά».
  Τα «δανεικά» είναι για πάντα ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Τα «ιδανικά»  όμως, όλες εκείνες οι ανώτερες ηθικές και πνευματικές αξίες της ζωής, είναι θησαυρίσματα δυσκολοσύλλεκτα και δυσκολοφύλακτα. Χρειάζεται κόπος να τα μαζέψεις και άλλος τόσος να τα φυλάξεις, γιατί πρόκειται για θησαυρίσματα της ψυχής.
  «Τα μεγάλα ιδανικά ξεκινάνε απ’ το Θεό, γι’ αυτό και εκφράζουν την αιωνιότητα» (Αντώνης Σαμαράκης). Ή καθώς το εκφράζει ο μακαριστός Μητροπολίτης Λευκάδος Νικηφόρος: «Ιδανικά θα πει, να ονειρευτείς  τα αιώνια». Και προσθέτει μία όμορφη σκέψη: «Πρέπει να εξιδανικεύουμε την πραγματικότητα και να κάνουμε πράξη τα ιδανικά που πιστεύουμε».
  Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, αλλά είναι κενός και γυμνός και πεινασμένος και διψασμένος από ιδανικά. Τα ιδανικά είναι αθάνατα, ενώ οι ιδεολογίες είναι προσωρινές και θνητές.
                                                                                                          
                                                          (από το ετήσιο ημερολόγιο της                                                                                                     
                                                          Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών)    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου