Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ


ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ»
  
  Το να γράψεις ή να πεις τη σήμερον ημέρα κάτι για την ελληνική κρίση είναι της μόδας. Ένα θέμα ,άκρως επίκαιρο , με πολλές αναλύσεις  ανά την υφήλιο. Όλες οι αναλύσεις επί επικαίρων θεμάτων έχουν τη σκοπιμότητά τους , αλλά και την οπτική τους γωνία.
  Πολλοί αναλυτές-συζητητές εστιάζουν στην ηθική ανάλυση του σύγχρονου προβλήματος της οικονομικής (κατά κύριο λόγο;)κρίσης. Μία τέτοια, όμως, κρίση που εύγλωττα αποτυπώνεται σε οικονομικούς δείκτες  τί ηθικά αίτια θα μπορούσε να’ χει, αναρωτιούνται άλλοι.
  Η ηθική ανάλυση όλων των προβλημάτων , λόγω του γεγονότος ότι εστιάζει στην ανθρώπινη συμπεριφορά, εστιάζει πάντα «στο δάσος κι όχι στο δέντρο», «στο μηχανισμό κι όχι στο γρανάζι». Εν προκειμένω, «ο ηθικά σκουριασμένος μηχανισμός» που «πυροδότησε τη βόμβα του ελληνικού χρέους» είναι , κατά την άποψή μου, «η ελληνική μαγκιά».
  Τί είναι , όμως, «η ελληνική μαγκιά»; Μήπως όταν μιλάμε γι’ αυτήν είναι ως να ομιλούμε «περί όνου σκιάς» και μάλιστα όταν δεν έχει ήλιο; Πολύ συγγραφική η παρομοίωση αυτή , ωστόσο οι επιπτώσεις «της ελληνικής μαγκιάς» στην ελληνική κοινωνία δεν είναι καθόλου ιδεαλιστικές, τουναντίον είναι πολύ πραγματικές! «Η ελληνική μαγκιά» αποφεύγοντας σχοινοτενείς αναλύσεις θα μπορούσε να εστιαστεί σε δύο σημεία: στην περιαυτολογία  και στην υπερεκτίμηση του εαυτού μας έναντι των άλλων . Η αφομοίωση της άποψης του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» και της συνακόλουθης αυτοτοποθέτησής μας σε πολύ ανώτερο επίπεδο σε σχέση με τους άλλους γέννησε όλα τα νεοελληνικά αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα: κλεψιές, απάτες, κοροϊδίες, ρουσφέτια κλπ, κλπ..
  Κι επειδή , όλα τα ζητήματα (είτε το θέλει κανείς, είτε όχι) ανάγονται, πρωτίστως, σε θεολογικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κοροϊδία απέναντι στο συνάνθρωπο μας αποτελεί αλαζονεία απέναντι στο Θεό!
ΥΓ: Α, ναι! Κάτι λέγαμε για το ελληνικό χρέος: «η ελληνική μαγκιά» το γέννησε, «η ξένη απληστία» το εκμεταλλεύεται!
     

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ!ΚΙ ΑΥΤΟ , ΔΙΟΤΙ Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ
    ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή